3 sfaturi pentru ingrijirea danturii

Inca de la inceputurile cabinetului Rasmindent ne-am propus ca fiecarui pacient pe care-l tratam sa-i oferim, la finalul „vizitei”, si cateva sfaturi esentiale despre ingrijirea danturii, pe care deasemenea si noi le-am acumulat de-a lungul anilor de facultate si ulterior de practica in cabinet.

Inainte sa trecem la subiectul propriu-zis al acestui articol, si-anume cele 3 sfaturi esentiale pentru ingrijirea corecta a danturii trebuie sa mentionam un lucru pe care, la randul vostru, trebuie sa-l retineti si-anume: ingrijirea danturii este egala cu preventia viitoarelor afectiuni. Preventia acestora va rari considerabil vizitele la cabinetul stomatologic, lucru ce nu poate decat sa va avantajeze.

Intrand „in paine”, cum s-ar spune, iata sfaturile pe care trebuie neaparat sa le respecti daca vrei sa ne vizitezi cat mai rar la cabinet!

  1. Spala-te pe dinti nu numai dimineata si seara, ci si intre mese. E foarte important ca dupa fiecare masa mai copioasa, ce contine prajeli, carne mai grea sau multe condimente sa folosim periuta si pasta de dinti, impedicand astfel pastrarea intre dinti a particulelor de mancare ce in timp ne provoaca diverse afectiuni.
  2. Un alt aspect foarte important, daca tot ne spalam pe dinti, este folosirea unei periute si a unei paste de dinti de calitate. Un indicativ foarte bun in majoritatea cazurilor este pretul: obiectele din aceasta categorie ce dispun de un pret mai ridicat sunt, de obicei, de calitate mai buna. In materie de periute de dinti le recomandam musai pe cele electrice. Exista periute de dinti electrice si la cateva zeci de lei, insa din experienta putem spune ca cele de calitate superioara depasesc 100 lei. Partea buna e ca toate vin cu minim 2 capete de schimb, astfel ca periuta poate fi folosita de 2 persoane – costurile se reduc, deci, la jumatate. Mare atentie si la pasta de dinti. Intrebati-va medicul dentist ce pasta va recomanda, in functie de dantura. S-ar putea sa aveti nevoie de una pentru albirea dintilor sau poate pentru problemele cu gingiile.
  3. Cel de-al treilea aspect care trebuie sa reprezinte o prioritate pentru voi atunci cand vine vorba de ingrijirea danturii este programul alimentar. Alimentele bogate in zahar (in special dulciurile, dulceturile, compoturile) vor favoriza aparitia cariilor. Bauturile colorate foarte puternic, precum cafeaua sau vinul rosu vor contribui vizibil la indepartarea zambetului de un alb stralucitor, lasand in schimb pete galbui pe smalt.

Tinand cont de aceste 3 sfaturi simple si totodata elementare, ai toate sansele ca vizitele la medicul stomatolog sa fie rarite considerabil!

38 de gânduri despre „3 sfaturi pentru ingrijirea danturii

  1. Articolul este scurt, concret, la obiect. Este foarte instructiv şi pragmatic, plin de îmvăţăminte ce s-ar putea rezuma astfel: „Prevenţia este mama sănătăţii dentare!”.

    Apreciază

  2. Un articol binevenit, DAR:
    La punctul 1:
    Ar trebui adaugat: ca si dupa mese. Este esential asta, pentru ca informatia din text e doar generala, nu precisa!
    La punctul 2:
    Daca tot vorbiti de ‘calitate mai buna’ (care nu inseamna neaparat pret scazut – precum propuneti/ spuneti: ‘costurile se reduc, deci, la jumatate’), nu ar fi trebuit sa faceti „economie” in legatura cu ‘capatele de schimb ale periutei electrice’. NU! Nu mai ganditi romaneste – adica intr-un mod extrem de economicos, cand e vorba de sanatate! Nu va mai bateti joc de dumneavoastra sau de cititori! Analizati bine de tot toate nuantele subiectului tratat, inainte de a scrie/ publica ceva – fiti riguros/ riguroasa cu dumneavoastra -, si abia apoi permiteti-va sa emiteti pareri, concluzii, sfaturi. Felul in care scrieti si va exprimati, vorbeste foarte mult despre dumneavoastra, ca imagine in lume. (Iar in materie de pareri sau sfaturi, sunt multe persoane care nu au nevoie de pareri sau sfaturi. Aceste persoane… pot gresi si singure.)
    Revenind, daca la fabricare, producatorul periutei a gandit doua capete pentru aparatul electric – a gandit asta pentru O SINGURA persoana (nu pentru doua persoane), in cazul in care, din diverse motive, unul dintre capete cedeaza in timp. Si a gandit asta, inclusiv in mod igienic – adica aparatul in sine sa fie folosit in timp de o singura persoana, nu de doua persoane. Nu era cazul de interpretari, doar pentru a face economii. Fiecare persoana sa-si foloseasca propria periuta electrica (aparat + capete), fara sa-l imprumute (aparatul) altei persoane – asta este regula civilizatiei (aici, ca igiena si sanatate)! In materie de sanatate NU se face rabat!!! Ar fi trebuit sa stiti asta! Nu, nu „merge si-asa”! Ai facut rabat, si ai acceptat ca „merge si-asa”, atunci nu ai o sanatate buna si nu te respecti. Efectiv iti bati joc de tine – de sanatatea ta -, pentru cativa bani in plus!
    In rest, un articol bun.

    Apreciază

Lasă un comentariu