Hipnoza în stomatologie

Hipnoza a devenit un instrument tot mai folosit în clinicile stomatologice din întreaga lume, după ce a fost demonstrat științific faptul că ea este deosebit de eficientă, mai ales în cazul eliminării stomatofobiei (fobia de dentist), dar și pe post de anestezie mai blândă, neconvențională, ba chiar și pentru controlul durerii dentare existente sau care se pot manifesta în timpul anumitor intervenții stomatologice.

Hipnoza scade durerea sau chiar o anihilează total acționând atât cu privire la aspectele de natură senzorială, cât și emoțională.

Este o tehnică de relaxare și sedare extrem de benefică în cele mai multe cazuri, deoarece poate reduce stresul de dentist foarte rapid, eliminând efectul noplacebo.

Nu există domeniu medical în care acest efect opus celui de placebo să se manifeste mai vizibil decât în stomatologie.

Ce inseamnă noplacebo?

Pacientul crede nejustificat faptul ca mergând la medic nu doar ca va suferi mai mult, dar chiar se va agrava boala ori vor apărea efecte secundare negative (ca de exemplu luarea unor virusuri sau bacterii din cabinetul dentar).

Prin hipnoză se pot ține departe aceste gânduri negative, convingeri, temeri, care îl fac pe bolnav să aibă un comportament inadecvat și să se prezinte la stomatolog de-abia în momentul în care afecțiunea de care suferă a atins un grad de manifestare ce necesită tratamente complexe, costisitoare și chiar mai dureroase decât dacă ar fi mers la doctor când boala era în faza incipientă.

Trei pași în procesul terapeutic de hipnoză stomatologică

Hipnoza realizată într-un cabinet dentar urmează câteva etape bine stabilite, absolut necesare pentru ca această tehnică să aibă efectele dorite.

1. Se captează atenția pacientului, care este îndrumat profesionist de către medic ca să își sondeze subconștientul, spre a găsi o forma de reprezentare familiară a senzațiilor pe care le are cu privire la afecțiunea de care suferă, să dea o formă concretă durerii pe care o are, la fel și fricilor legate de stomatolog, de instrumentarul folosit uzual într-un cabinet dentar (mai ales de freza!), procedurilor stomatologice ce se efectuează acolo.

2. Trecerea de la o realitate obiectivă (durere, frică irațională de dentist, teama de a nu contacta o boala suplimentară) la o realitate virtuală sigură, construită prin discursul medicului stomatolog instruit in aplicarea tehnicii hipnozei.

Aceasta teleportare pe calea imaginației într-un spațiu confortabil, unde să se simtă în siguranță, unde nu există durere, frică, negativitate de niciun fel, este esențială pentru reușita tehnicii de hipnoză stomatologică.

Este vorba de un proces de disociere experimentat de pacient, care concomitent se afla atât într-un mediu de vis, cât și în cabinetul stomatologic, deoarece el este permanent conștient și de realitatea concretă, chiar dacă folosindu-și resursele interne se mută și într-o stare de reverie parțială, de relaxare profundă.

3. Starea de relaxare indusă pacientului trebuie să fie suficient de profundă pentru a fi menținută continuu pe parcursul intervențiilor stomatologice efectuate de medic, în condițiile în care relația medic dentist – pacient nu este întreruptă, ci din contră, consolidată puternic, permițând o comunicare mai bună și un grad de reușită mult mai mare al manevrelor de specialitate, în condițiile în care efectul noplacebo este înlăturat total.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s