Contraindicatii in efectuarea unui implant dentar

Implantul dentar este tot mai cerut de catre pacientii care se adreseaza cabinetelor stomatologice din tara noastra, fiind la ora actuala cea mai buna solutie pentru inlocuirea dintilor pierduti accidental sau extrasi de catre medicii dentisti din diferite cauze medicale.

Pretul tot mai accesibil la care se realizeaza aceste interventii de finete, multiplicarea surselor de informare din care cei interesati pot ca sa afle tot ceea ce ii intereseaza despre implanturile dentare a contribuit desigur la acest trend tot mai vizibil in randul adultilor tineri sau mai varstnici.

Cu toate ca este o cale excelenta prin care poti avea o dantura frumoasa, chiar si daca ai pierdut de-a lungul timpului unul sau mai multi dinti naturali definitivi, din nefericire exista si situatii in care este interzisa realizarea unor interventii din domeniul implantologiei.

Interdictiile in efectuarea unor implanturi dentare pot sa fie impartite in doua mari categorii: relative sau absolute.

La acestea se mai adauga si o serie de cauze de impiedicare temporara a efectuarii unor operatii de implant dentar.

Contraindicatii relative de efectuare a unei operatii de implant stomatologic

Implanturile se pot realiza doar cu o maxima prudenta in cazul acelor pacienti care sufera de:

– diabet zaharat;
– anghina pectorala;
– diverse afectiuni psihice;
– boli autoimune etc.

La fel este si in situatia unor persoane care sunt purtatoare de virus HIV ori sunt dependente de droguri (inclusiv de alcool si tutun).

In plus, orice femeie gravida ar trebui ca sa amane pana dupa nastere astfel de interventii chirurgicale dentare traumatizante, deoarece, conditiile concrete in care se realizeaza acest tip de operatii (cu anestezie, in conditii de stres) pot ca sa aiba o influenta negativa asupra dezvoltarii sarcinii respective.

In afara de aceste contraindicatii relative, cazuri in care medicul implantolog este suveran in decizia de a face sau nu interventia chirurgicala, mai exista anumite elemente ce o pot bloca temporar.

Impedimente ce pot conduce la intarzierea realizarii unui implant dentar

Este obligatorie rezolvarea anterioara operatiei propriu-zise a unor cauze ce pot conduce la esecul acesteia. Printre acestea putem enumera:

– parodontoza;
– bruxismul cronic;
– sinuzitele;
– infectiile diverse prezente la nivelul cavitatii bucale;
– o igiena dentara deficitara;
– dinti cu probleme medicale (pungi parodontale, mobili, chisturi etc) amplasati in partile laterale locului unde urmeaza a se efectua implantul dentar.

Contraindicatii absolute la efectuarea unei operatii de implant stomatologic

Au interdictie de a li se implanta dinti falsi:

  • pacientii cu varsta mai mica de 17-18 ani, deoarece implanturile se efectueaza doar acelor persoane la care s-a incheiat procesul de crestere a oaselor;
  • persoanele varstnice care au grave probleme de sanatate;
  • bolnavii de inima (infarct miocardic recent, insuficienta cardiaca severa, cardiomiopatie etc);
  • cei care sufera de diverse tipuri de cancer in evolutie;
  • pacientii de boli ale sistemului osos, inclusiv osteoporoza;
  • suferinzii de unele boli psihice.

Din cele de mai sus rezulta ca trebuie ales cu foarte mare atentie cabinetul stomatologic, precum si medicul specialist caruia o persoana ii solicita ca sa ii efectueze unul sau mai multe implanturi dentare, deoarece riscurile acestei interventii chirurgicale pot sa fie destul de mari.

Chiar si la pacientii fara probleme de sanatate deosebite, in urma studiilor internationale efectuate, s-a constatat ca exista anumite efecte neplacute ulterioare.

Astfel, mai mult de jumatate dintre cei carora li s-a plasat un implant dentar au acuzat dureri ulterioare, chiar daca au apelat la tratament medicamentos pentru a le face cat de cat suportabile.

Mai mult de 40% dintre pacienti au sesizat o amorteala in zona operatiei, iar aproape 50% dintre ei au avut cateva saptamani dificultati in a vorbi, manca si bea, inclusiv a se spala pe dinti.

Din fericire protocoalele si procedurile in acest domeniu, al implantologiei, se imbunatatesc din ce in ce mai mult, in scopul de a se micsora pe cat posibil efectele negative de dupa aceasta operatie devenita cotidiana si in tara noastra.

Oricum, indiferent de cat de bune devin acestea, tot experienta medicului stomatolog ramane esentiala, de aceea apelati la implantologi buni daca va doriti ca sa va bucurati de niste operatii de implant dentar reusite.

Pentru informatii suplimentare despre implantul dentar va invitam la cabinetul nostru stomatologic din sectorul 5 al Capitalei – Rasmindent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s