De ce se cariaza dintii?

A preveni este mai usor si mai ieftin decat a trata, iar medicii stomatologi stiu acest lucru mai bine decat oricine. Doar pacientii se pare ca nu s-au convins inca de acest adevar incontestabil.

Daca ar fi sa vorbim doar despre foarte raspanditele carii dentare, daca ati respecta niste reguli simple, aceasta problema dentara ar fi mult mai rara, iar la dentist s-ar merge mai mult pentru controalele periodice, decat pentru tratamente complexe si scumpe.

De cele mai multe ori, marile probleme manifestate la nivelul aparatului dentar incep cu una sau mai multe carii netratate.

Exista o serie de factori favorizanti ai aparitiei cariilor dentare, pe care ar fi  bine ca sa ii cunoasteti.

1) Igiena orala care lasa de dorit inca la multi compatrioti de-ai nostri, ce par a fi certati nu doar cu apa si sapunul, ci si cu pasta de dinti, periuta si ata stomatologica.

2) Un stil de alimentatie nesanatos, in care sunt consumate multe produse ce contin zahar rafinat, alti carbohidrati rai, precum si grasimi, face ca smaltul dintilor sa fie atacat virulent zi de zi, ajungand ca sa cedeze in cele din urma, asa incat la un moment dat vor aparea si cariile dentare.Consumul excesiv al alimentelor ce contin zahar (chiar si cele cu zahar ascuns!) este cel mai mare dusman al danturii omului contemporan.

Bauturile carbogazoase, inclusiv diverse sucuri de fructe foarte dulci, ataca cu agresivitate smaltul dentar, dar macar in aceasta privinta se pare ca exista un grad de constientizare tot mai mare in randul populatiei, ele incepand a fi evitate pe cat posibil.

3) Uscaciunea cavitatii bucale. Saliva are un efect neutralizant in formarea placii dentare, a tartratului, care poate ca sa conduca in timp la formarea cariilor dentare, atat de periculoase pentru sanatatea dintilor nostri. Cu cat o persoana inainteaza in varsta, cu atat cariile pot ca sa fie mai numeroase, din pricina cauzelor anterior amintite, dar si a medicamentelor prescrise pentru diverse afectiuni, responsabile inclusiv pentru cauzarea fenomenului de gura uscata.

4) Slefuirea dintilor poate conduce in timp, din cauza lipsei de smalt dentar in acele zone, la carii dentare.

5) Anumite boli sau tulburari genetice pot afecta smaltul sau dentina, crescand astfel riscul aparitiei cariilor.

Asadar, in functie de igiena orala, de forma dintilor, de capacitatea salivei proprii fiecarei persoane de a neutraliza mediul acid din gura,  ce se formeaza in procesul natural de fermentatie acida, dar si in functie de anumite afectiuni mostenite, cariile pot ca sa evolueze diferit.

La RasminDent, medicii nostri specialisti sunt in masura ca sa va ofere cele mai bune sfaturi preventive in acest sens, asa inca sa puteti ca sa evitati pe cat posibil aparitia cariilor, care, cu timpul, pot sa conduca la necesitatea extractiei dintilor cariati si  a efectuarii unor implanturi dentare dureroase si costisitoare.

2 gânduri despre „De ce se cariaza dintii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s