Igiena orala, un bun necesar

Igiena orala este unul dintre cele mai importante lucruri careia trebuie sa ii acordam o mai mare atentie, pentru ca nimic nu este mai rau decat o durere de masea, si cine neaga acest lucru inseamna ca nu a avut niciodata o durere de dinti/masele (desi acest lucru mi se pare imposibil) sau vrea sa fie el smeul care nu recunoaste.

Ma dau exemplu pe mine… In copilarie imi parea atat de ciudat cand il vedeam pe tatal meu ca se plange de durere de dinti pentru ca nu imi imaginam cum te poate durea un os practic. Cu timpul, crescand am experimentat si eu aceasta durere, nu la intensitate atat de mare insa m-a durut.

Inca din copilarie insa parintii imi spuneau cat este de important sa iti perii zilnic dintii pentru a nu avea probleme cu cariile dentare. Asa am si facut insa, iata ca in urma cu cinci ani, o parte din dintii mei au inceput sa aibe probleme, desi ii curatam zilnic, de trei ori pe zi asa cum eram obisnuita de mica. Acest lucru s-a intamplat din cauza faptului ca pe tiimpul sarcinii am pierdut calciu si astfel dintii mei au inceput sa slabeasca.

Speriata de aceste dureri dentare am mers la un medic stomatolog pentru a vedea ce se poate face in situatia mea. Atunci medicul mi-a recomandat o alta pasta de dinti speciala pentru dintii mei sensibili. Tin sa va spun ca de atunci nu am mai avut dureri, chiar deloc.

Ma gandeam insa intr-o zi, oare ce mi s-ar fi intamplat daca nu ascultam in copilarie sfaturile parintilor si nu aveam grija de igiena mea orala? Cu siguranta pe perioada sarcinii mi-as fi pierdut dintii, asa cum am mai vazut la cateva prietene ale mele care au trecut prin asa ceva. Desi nu o sa inteleg niciodata oamenii care nu isi curata dintii, macar odata pe zi, atata timp cat astazi avem infinite posibilitati de a face acest lucru. Trebuie sa fii constienta ca si dantura este o parte importanta a organismului nostru si, chiar daca nu ai destui bani, iti poti ingriji dantura.

Cel mai bun exemplu pentru mine in acest sens a fost bunica mea care niciodata nu a avut probleme cu durerile dentare si nu avea posibilitatea, nici nu existau atunci, de a-si cumpara pasta de dinti, insa isi curata dintii cu fel si fel de metode “babesti”.

55 de gânduri despre „Igiena orala, un bun necesar

Lasă un comentariu